A gépkezelő jogosítvány lehetőségeket kínál

Abban az esetben, ha sikerül megszereznie, nagyon jó esélye lehet Önnek jó munkát találni, egy remek fizetéssel. A gépkezelő jogosítvány hazánkban vagy külföldön nagy hasznára lehet, mert az ilyen munkaerőt szinte mindig keresik és igényt tartanak a megfelelően szakképzett személyek munkájára. Általában az államilag elismert OKJ-s szakképesítő vizsga nem elegendő, az ilyen munkavégzéshez.

Az érthetőség kedvéért, a helyhez kötött üzemű munkaeszközök esetében csak a szakmacsoport szerinti OKJ-s bizonyítványt szükséges megszerezni, viszont a mobil típusok esetében ezen kívül gépkezelő jogosítvány is kell, hogy legyen. Az utóbbi beszerzéséhez hatósági vizsgán kell átesni, illetve azt sikeresen befejezni.

Ezt a folyamatot a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakmai vizsgabizottsága követi figyelemmel, ezért a köznyelvben ismert neve az NKH-s vizsga. Itt gyakorlati feladatok szabályos elvégzésével kell bizonyítani a szakmában való jártasságot. Ezt csakis kizárólag az OKJ-s bizonyítvány birtokában teheti meg mindenki.