Isiász gyógytorna gyakorlatok – Tényleg segíthetnek?

A régi időkben leginkább az időseket sújtotta, ma már sajnos a fiatalokat sem kíméli az ülőidegzsába kínzó fájdalma, amire mindenképpen gyors enyhülést kell találni. A Gyógytornászom rendelő szerint „az isiász gyógytorna maradandóan segíthet”. A betegség összetett tünetekkel jár, kiváltó oka pedig legtöbb esetben a nem megfelelő testtartás, ami leginkább az ülőmunkát végzőkre jellemző. Az irodai dolgozók mellett, egyre gyakrabban alakul ki a sofőröknél is, esetükben a gépjármű okozta folyamatos rázkódás még nagyobb kockázati tényezőt jelent.

A panaszok jellege igen szerteágazó lehet. Gyakorta tapasztalható zsibbadás, tűszúráshoz hasonlító fájdalom, de az izomgyengeség és az inkontinencia is megkeserítheti a mindennapokat. A tünetek azonban más betegségekre is utalhatnak, főképp, amikor csak önmagukban jelentkeznek. Ezért első lépésként minden esetben egy átfogó kivizsgálással kell kezdeni, ahol megállapításra kerülhet az isiász. Ezt követi a kiváltó ok felderítése. A helytelen életmód mellett, számtalan egyéb eredete is lehet az ülőidegzsábának. Akár egy húzódás, akár a várandósság, de egyes fertőzések, illetve az ágyéki szakaszon található sérv is állhat a háttérben. Amennyiben az analízis során bizonyosságot nyer, hogy a probléma mögött mozgásszervi okok állnak, akkor a gyógytorna roppant hatékony megoldást jelenthet. A megfelelően összeállított gyakorlatok segítségével a panaszok nem csupán enyhíthetőek, de akár tünetmentes állapot is elérhető. Az alkalmak során az elsődleges cél a helyes testtartás elsajátítása és annak rutinszerű alkalmazása.

Emellett érdemes nagy hangsúlyt fektetni arra is, hogy a rossz beidegződésektől minél hamarabb búcsút vegyünk. Ülőmunka során például a kényelmesnek hitt székünk helyett, egy fitneszlabda használata óriási javulást hozhat. Ugyancsak oda kell figyelni arra is, hogy ne ragadjunk bele egy pozícióba. Erre a legkézenfekvőbb módszer, ha óránként legalább 5-10 percre félbeszakítjuk a munkát és a megfelelő gyakorlatokkal átmozgatjuk a végtagjainkat.