Az entalpia hőcserélő a páratartalmat is szabályozza

A hővisszanyerős szellőztetők lehetővé tették számunkra, hogy úgy biztosítsuk a lakás vagy iroda friss levegőjét, hogy ehhez ne kelljen ablakot nyitni és közben ne jusson be a nyári meleg, a téli hideg és a számos levegőben lévő szennyeződés sem. Azok a változatok pedig, amelyekben entalpia hőcserélő van, már arra is képesek, hogy a páratartalmat szabályozzák, így megoldják a kellemes, egészséges környezet megteremtését.

Entalpia hőcserélő

Nem kell odafigyeljünk arra, hogy ne legyen elhasznált a levegő, nem fog bosszantani, hogy a szellőztetés miatt kiszökik a klíma berendezés által biztosított kellemes hűvös vagy éppen a fűtőberendezésnek köszönhető meleg, ugyanakkor a páramennyiség miatt sem kell aggódni.

Hiszen az entalpia hőcserélő, illetve a szellőztető rendszer mindig gondoskodik arról, hogy kellemes legyen a környezetünk, anélkül, hogy érezhető hőmérsékletváltozás történne. Továbbá, az entalpia hőcserélő a nedvességtartalmat is szabályozni fogja, így a párátlanító vagy párásító szolgálataira sem lesz tovább szükség.

Ugyanakkor más szerkezetek is tudják mindezt biztosítani. Például a talajhőcserélő a talaj hőjét használja fel arra, hogy a friss levegő ugyanolyan hőmérsékletű és ugyanakkora páratartalmú lehessen, mint a kiszívott, elhasznált légtömeg. Ez is egy igazán hatékony megoldás, hiszen 1,5 m alatt szinte változatlanul egyforma a talaj hője, így télen-nyáron hasznosítható.

Ehhez egy műanyag csővezetéket kell lefektetni a talajba, amiben ha a levegő végighalad, akkor felveszi az itt uralkodó hőmérsékletet. Ennél modernebb verzió az, amikor a csővezetékekben folyadékot áramoltatnak szivattyú segítségével és a kiegészítő hőcserélő adja át a folyadék hőjét a beáramló levegőnek.

Ezt talaj-folyadék rendszernek nevezzük, amit a Zehnder talajhőcserélő berendezések esetében is nagy hatékonysággal alkalmaznak. Amennyiben szeretné ezt a megoldást alkalmazni, akkor a Zehnder talajhőcserélő minden bizonnyal nem fog csalódást okozni, hiszen a gyártó többéves tapasztalattal a háta mögött fejlesztette ki a mai legmodernebb eszközöket.