Új EU szabályozás a porszívókra: csak 1600 W alatti lehet a teljesítmény

Szeptembertől új rendelet lép életbe, ami egy meglehetősen fontos területet érint a háztartási gépek kapcsán, mégpedig a porszívókat, adta hírül a luxparts.hu. Ez a rendelet lényegében leszabályozza a porszívó készülékek teljesítményét, így elsejétől már egyetlen olyan eszköz sem kerülhet forgalomba, amely 1600W-nál nagyobb teljesítménnyel rendelkezik.

Porszívó

Porszívó

Hogy mi a rendelet célja? Sokak szerint elsődlegesen arról van szó, hogy az Európai Unión belüli áramfogyasztást szeretnék visszaszorítani. De miért pont a porszívókkal?

Azért mert a friss kutatásokból az derült ki, hogy a porszívók meglehetősen nagy hányadát teszik ki a háztartásokban elfogyasztott energiának, s ez hatékonysági szempontból mindenképp negatívum. Ugyanakkor lesz energiacímke is, adta hírül a luxparts.hu! Vagyis a mosógépekhez, hűtőkhöz hasonlóan, már a porszívóknál is fel kell majd a gyártóknak tüntetniük azt, hogy milyen energiaszabványoknak felel meg a készülék. Természetesen ennél részletesebb adatok is felkerülnek majd a címkékre, amelyek kivételesen jó szolgálatot tehetnek a megfelelő porszívó kiválasztásakor!