Digitalizálódik a hazai turizmus: Mit jelent ez a kisebb vállalkozásoknak?

NTAK adatszolgátatás

NTAK adatszolgátatás

A modern kor olyan új lehetőségeket teremtett, ezek révén a fejlődés növekvő pályára állhatott. A határok kinyitásával és a globalizáció révén, a versenyhelyzet az országok között megváltozott. Minden állam igyekszik arra a területre fókuszálni, ami számára leginkább ideális és abból kihozni a maximumot. Van, ahol az ipar, máshol a mezőgazdasági szektorok a kimondottan erősek.

Magyarországon a turizmus az, amire bátran lehet alapozni. Hazánk igazán egyedi potenciállal rendelkezik ezen a területen, ami esélyt kínál a nemzeti össztermék értékének növelésére. A nagyobb bevétel ugyanakkor csak úgy érhető el, amennyiben befektetés szintén történik ezen a területen.

Nem egyszerű tudni azt, hogy melyek azok a részek, ahová nagyobb finanszírozásokat éri meg vinni. A digitalizáltság itt kerül képbe igazán. A valós időben történő adatgyűjtésnek a háttere mára adott, így nincs más tennivaló, mint ezekkel a feltételekkel kimondottan jól bánni. Ezért is fontos megfelelően felkészülni az NTAK adatszolgáltatásra.

A vállalkozások bevonása a turizmus fejlesztésébe

Kicsit sem egyszerű dologról van szó, amikor az országos szinten működő platform kiépítése kerül a terítékre, ami képes kezelni megannyi cég adatait. A Magyar Turisztikai Ügynökség azonban meglépte ezt a feladatot és megalkotta a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot.

Ez a rendszer már évek óta működik a szálláshelyek területén, de 2024-ben végre a vendéglátósok is teljesen beléptek. A sávos bevezetés lezáró lépcsőfokával jelentős mennyiségű adat érkezik be napi szinten. Ezekhez a Statisztikai Hivatal mellett, a NAV-nak van hozzáférése, illetve még néhány másik intézménynek.

Amit tudni lehet, hogy semmilyen személyes információ nem kerül fel a rendszerbe, kizárólag statisztikai jellegű ismeretszerzésről van szó. Azokon a helyeken pedig, ahol egyértelműen nagyobb a forgalom, könnyebben lehet számítani infrastrukturális fejlesztésekre. A környék vonzóbbá tétele pedig még több turistát fog vonzani, ami közvetett módon a cégeknek nagyobb nyereséget jelenthet.

Az NTAK adatszolgáltatás háttere

Minden olyan kis-, közép-, valamint nagyvállalkozásnak kötelező adatokat szolgáltatnia, amelyeknek a 2022-es éves bevételük elérte a 12 millió Forintot. A jogszabályban előírtak pontosan fogalmaznak. A törvény megkerülése pedig komoly büntetéseket vonhat maga után, amit nem éri meg kockáztatni, semmilyen körülmények között sem.

Bár bizonyos plusz energiát és költséget okoz az előírásoknak való megfelelés, azért van lehetőség csökkenteni a kiadásokat. A CMO révén több különféle csomag érhető el. Van itt egyszerű, bankkártya terminálra telepíthető ePénztárgép szoftver, illetve komplex termékcsomag, ami még a nagyobb igényeket is könnyedén kiszolgálja.

Az alacsony bérleti konstrukciók egyszerűen kigazdálkodhatóak. A rendszerek kezelése nem okoz kihívást. A pontos cikkszám ismeretében pedig tudni lehet, hogy az adott NTAK szolgáltatás biztosan elégnek bizonyul, vagy inkább komplexebb csomagra érdemes pályáznod. Kérdés esetén, fordulj bizalommal a szakemberekhez!