Egyre többen igényelnek nyugdíjbiztosítást Magyarországon?

Az ember jól teszi, ha még aktív korában gondol az idős éveire és bebiztosítja magát, amíg tudja és képes rá. Mindannyian tudjuk, hogy az állami nyugdíjrendszer nem igazán biztosít nyugodt öregkort anyagilag, ezért ajánlott például nyugdíjbiztosítást kötni. A magyaroknál is egyre fontosabb szerepet kap a nyugdíjbiztosítás kérdése. Nem véletlenül, ugyanis ez egy életbiztosítás, befektetéssel összekapcsolva, ami minden esetben a nyugdíjkorhatár betöltésekor jár le.

nyugdíjbiztosítás

A nagy biztosítócégek kínálatában ilyen jellegű termékek már több száz éve léteznek, Magyarországon pedig az utóbbi 30 évben, a rendszerváltás óta találjuk meg ezeket. A nyugdíjbiztosítás 2014 óta egy kiemelt kategória, mivel adókedvezmény is jár a megkötése után. Lássuk, hogy milyen adóból mennyi kedvezmény érhető el nyugdíjbiztosítás megkötése esetén! A magyarországi személyi jövedelemadóból 20%-os támogatás érhető el.

Alkalmazotti jövedelemből, ingatlanbérlésből, illetve bármilyen más megkeresett összegből személyi jövedelemadót fizetünk, ennek 20%-át visszaigényelhetjük nyugdíjbiztosítás esetén, így ez az összeg nem az államkasszába kerül, hanem hozzánk érkezik vissza. Természetesen nem a bankszámlánkra folyósítják az adott összeget, hanem a nyugdíj-megtakarításunkra, ami így tovább kamatozik. A civishir.hu weboldalon összegekkel elmagyarázott példát is láthatunk erről. Summa summarum, ha valaki Magyarországon dolgozik, 1 évtized alatt 720 000 Ft adót kaphat vissza egyszerű dokumentum kitöltésével.

Amennyiben ez a periódus kiterjed például 25 évre, akkor közel 2,5 millió Forintra számíthat. A magyar állam azért támogatja ezeket a nyugdíj-megtakarításokat, mivel tudja, hogy képtelen a nyugdíjrendszerrel jó körülményeket biztosítani a nyugdíjba vonulóknak. Így inkább arra törekszik, hogy segítse az öngondoskodás folyamatát. Többféle nyugdíjbiztosítás is létezik, amelyek közül elég nehéz kiválasztani a leginkább megfelelőt. Átlagemberként nem értünk ezekhez a dolgokhoz, ezért célszerű szakember segítségét elfogadni.