Panthenol krémek: mitől számítanak „szuper hatóanyagnak”?

Elsősegély az égési sérüléseknél és a gyermekek kisebb sebesüléseinél. Igen, ez a jól ismert panthenol, amit manapság sok háziasszony megpróbál kéznél tartani abban az esetben, ha a főzés során megégetné a kezét. Másoknak a napégés okozta bőrsérülések kezelésében tesz hatalmas szolgálatot. Nem is gondolná, hogy mi mindenben tud segíteni a panthenol. A hatása szerfelett széles és manapság számos különféle formában juthatunk hozzá.

panthenol

Egy dolog azonban változatlan vele kapcsolatban. Az pedig nem más, mint a minőség. A panthenolnak nevezett anyag egy szerves vegyület, ami a B5 provitamin biokémiai előfutára. Egyszerűen fogalmazva: ez még nem vitamin, de könnyen válhat azzá a szervezet oxidatív folyamatainak hatására. A B5 provitamint a múlt század harmincas éveiben izolálták. Az emberre gyakorolt ​​hatása nagyon változatos. Szinte minden anyagcsere folyamatban részt vesz, helyileg alkalmazva pedig észrevehetően gyors hatású.

A panthenol nagy jelentőséggel bír a bőr és a haj egészségében. Felgyorsítja a regenerációt, fenntartja és növeli a szövetek rugalmasságát, kisimítja a ráncokat és feszesíti a bőrt. Különösen hatékony, sok esetben nélkülözhetetlen az égési sérülések, a napégés, a sebek, a hámlás, a bőr, a nyálkahártya különféle károsodásai és a pelenkakiütések kezelésében. Az azonos nevű krémek, kenőcsök és spray-k fő alkotóeleme a panthenol. A B5 provitamin csodálatos tulajdonságait a kozmetikusok is régóta felismerték.

Ezért az ezt tartalmazó készítményeket alkalmazzák például villanófényes szőrtelenítés, a bőrhibák eltávolítása, a peeling beavatkozások és a tetoválás után. A panthenol hatására a vörös bőrpír szó szerint eltűnik, ahogy a duzzanat is, a sérült bőr pedig megnyugszik. Az arcápoláshoz használt B5 provitamint tartalmazó krémek megújító, ránctalanító és a bőr állapotának javítását célzó termékek, amelyek sok nő életében helyettesítik a drága kozmetikumokat. A panthenolos maszkok, balzsamok és samponok javítják a haj növekedését és állapotát, valamint küzdenek a száraz haj és fejbőr ellen.