Videojátékok gyerekeknek: mi alapján döntsenek a szülők?

Szülőnek lenni hatalmas felelősség, amire sokan nem készülnek fel eléggé. Az egyik komoly hiba, amikor a felnőttek a saját életüket alapul véve próbálják a jövő generációit nevelgetni. Ez még 50 évvel ezelőtt működhetett, de a modern korban gyakran olyan nagy a különbség, a digitális fejlődés miatt, hogy már 10 éves korkülönbség is hatalmas generációs eltéréseket mutat. A játékok hatalmasat fejlődtek, főként a digitális térben. A nagyobb számítási kapacitás sokkal élethűbb grafikákat biztosít és a dinamika szintén más.Videojátékok gyerekeknek

Minden felgyorsul. Komoly kérdés, hogy szabd-e egyáltalán engedni videojátékot a kicsiknek, ha igen, akkor milyen kortól, milyen típusokat? Tiltani ezeket az okostelefonok korában szinte lehetetlen, ezért jobb kontrolált körülmények között engedni. Ekkor sincs egyszerű válasz, ugyanis több opció áll rendelkezésre. A döntésben a Konzolkirály is tud segíteni. Első körben érdemes a típus kiválasztani. Ez lehet PC, Nintendo, PlayStation, Xbox, vagy éppen mobil, tabelet ugyanúgy. Ezek voltaképpen a hardverek, amiken a játék, tehát a szoftver, program fut.

Ha cél a fejlesztés, a motoros koordináció, a kéz, láb, szem érzékek összehangolása, akkor jól jön az olyan játéktípus, amihez vannak külön vezérlőegységek, kiegészítők, amiket konstruktívan van mód használni. Ezt követi maga a játék kiválasztása. Az agresszivitást generáló, lövöldözős típusokat főként fiatal korban érdemes kerülni. Léteznek azonban kiváló stratégia, kaland, sport változatok, amik a kognitív funkciókat fejleszthetik, a gondolkodást segítik.

Megoldható már a közösségben való időtöltés is, mivel a csapattagok online összekapcsolódhatnak. Az sem rossz elképzelés, amikor a szülők együtt játszanak a gyermekkel, ami segíti a közös élmények gyűjtését és növelni tudja az összetartást. Amire nagyon érdemes ügyelni, az a függőség elkerülése, a játékidők pontos megszabása és azok betartása. A valóságot nem válthatja fel a virtuális tér, ezért tudni kell helyén kezelni az ezzel töltött időt és megfelelően kezelni az alkalmakat. Ilyen formában pedig építő lesz az rendszeres játékhasználat.