Mitől alakulhat ki a piriformis szindróma?

Sok évtizeddel ezelőtt, amikor még munkáról volt szó, akkor általában a nagyobb megterhelést jelentő, fizikai feladatvégzés jött szóba. Ez mára alapjaiban átalakult és ennél fogva megjelentek azok a különféle pozíciók, amelyek már kevésbé alapoznak az izomerőre, inkább a szellemi képességeket helyezik előtérbe. A komoly erőt mellőző állások sokkal inkább nevezhetőek üléseknek, hiszen a nap nagyobb részét egy adott testtartásban elhelyezkedve kell eltölteni. A kényelem meghatározó, de hiába a puha fotel, karosszék ugyanis a megterhelés a szervezetre így másféle módon érkezik.piriformis szindróma

Rendkívül kellemetlen, ha valamilyen oknál fogva az ülés nehézkessé válik, főleg akkor, ha erre szükség van. Sajnos kialakulhatnak olyan panaszok, amelyek krónikus fájdalom megszületését okozzák, ezzel csökkentve a koncentrációs képességet és a teljesítményt. A piriformis szindrómát a gyógytornászok nyújtások és izomaktivációs gyakorlatok segítségével szokták kezelni. De még mielőtt szóba jönne a pontos kezelés, érdemes megnézni, hogy milyen okokra vezethető vissza ez a betegség.

A piriformis voltaképpen egy kis szövetrész, ami a nagy fenékizom alatt húzódik. Az alsó végtagok irányába fut le és kihat azok működésére. Mivel érintett területen található, ezért ha a fájdalom kialakul, akkor az ülés nehézkessé és kényelmetlenné válik. Emellett a lábak keresztbetétele, a lépcsőzés, a lehajlás mind problémássá válik. Zsibbadással, érzéskieséssel és az adott végtag használatának zavarával jár együtt. Voltaképpen elég sok probléma lehet a háttérben, ami miatt a piriformis szindróma létrejön.

A fokozott és egyoldalú terhelés ugyanúgy problémát okozhat, mint a mozgáshiány. Kísérő tünet lehet egyéb betegségek következtében. A görcsös összehúzódások mentén is kialakul, valamint baleset, húzódás szintén közrejátszhat a megjelenésében. A túlzott edzés, komolyabb túrák megterhelhetik az izmokat, de ilyenkor általában időleges a fájdalom és gyorsan elmúlik. A kezelés speciális gyógytornával hatékonyan végezhető, aminek céljából érdemes felkeresni a gyogytornaszom.hu weboldal jól képzett munkatársait.